Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szentendre / Blog / Turisztika / Szentendre a Dunakanyar ékszerdoboza

Szentendre a Dunakanyar ékszerdoboza

Szentendre a Dunakanyar ékszerdoboza információk

Szentendre egy csodálatos természeti adottságokkal rendelkező település. A szép környezet, a Duna, a Dunakanyar, a Szentendrei-sziget és a Pilis közelsége mágnesként vonzza a kirándulókat, turistákat. A népszerűsége nem csupán a természeti értékeinek köszönhető, hanem a soknemzetiségű kultúrájának és kimagasló művészetének.
 
Szentendre utcáin, ódon macskaköves sikátorain sétálva olyan érzetünk lehet, hogy egy hangulatos mediterrán tengerparti városkába csöppentünk. De ez bizony egy Duna-parti kisváros, ahol a magyar kultúra és épített örökség mellett fellelhető a görög, a szerb, a dalmát, a szlovák és német jelenlét is.

Szentendre története

Szentendre históriájában kutakodva hosszúidőkre nyúlhatunk vissza, egészen a rómaiak koráig, az emléküket a Dunakanyar körút mentén létrehozott Római kőtár, néhány falmaradvány és utcanév is őrzi.
 
Az 5. században a rómaiak után a népvándorlással a hunok jöttek e vidékre, majd jöttek az avarok és csupán a 9. században vetették meg a lábukat itt a magyarok. A 12. századig nincs ismereti anyag a város történetéről, ám a 13. században már főesperesi székhelyként tartották számon.
 
A középkori Szentendre emlékét sajnos csak néhány ereklye őrzi, köztük a várdombi Keresztelő Szent János plébániatemplom és falán a napóra. Aztán jöttek a törökidők, mialatt a város elnéptelenedett. A törökök kiűzése után lett Szentendre etnikailag ennyire sokszínű, hiszen mindenfelől érkeztek a külföldi telepesek. A szerb és a dalmát bevándorlók múlhatatlan értékű jeleket hagytak a városképében és kultúrájában. Barokk építészetüktől, templomaiktól, szűk sikátoraiktól és macskaköves utcáiktól vált a város délies hangulatúvá. Városi rangját 1872-ben kapta meg.

A Művészetek városa

Művészete a század elején bontakozott ki, hiszen ez a fenséges környezet, a nyugalom, csábítóan és inspirálóan hatott a művészekre. Szentendre a „Festők városa” 1929-ben a Szentendrei Festők Társaságának alapításával jött létre a szentendrei művésztelep, ahol olyan neves művészek alkottak, mint Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Kmetty János, Kerényi Jenő, Vajda Lajos vagy még sok más művész között Ámos Imre. Művészetüket, alkotásaikat napjainkban a nevükkel jelzett múzeumokban csodálhatjuk meg.

Szentendre legfőbb nevezetessége, a Skanzen

Szentendre talán egyik leglátogatottabb nevezetessége a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, alias Skanzen. Az 1967-ben létrehozott Skanzen hazánk legjellegzetesebb tájegységeinek népi építészetét, hajdani életmódját mutatja be. Az időben visszarepülhetünk a 18. századig, és a különböző társadalmi rangú népek életét egészen a 20. század közepéig ismerhetjük meg. A látványokban, programokban gazdag szabadtéri múzeum folyamatos újdonságokkal, megújuló terekkel várja a látogatóit.
 
Megtekinthetjük a Felső-Tiszavidék, a Kisalföld, a Nyugat-Dunántúl, a Bakony, a Balaton-felvidék, a Dél-Dunántúl, a Tokaj-hegyalja tájegységeit valamint a Gyöngyös környékét bemutató Felföldi mezővárost. A Skanzen új igazgatási épületében 2003-ban kapott helyet a Néprajzi Látványtár és azon belül a Skanzen Galéria, amely időszaki kiállítások otthona. 2009-ben történt meg Európa leghosszabb, 2,2 kilométeres múzeumi vasútvonalának, a Skanzen Vonatnak az átadása. Az ipari műemléknek számító motorvonat segítségével bárki kényelmesen, akadálymentesen végéig látogathatja a tájházakat.
A Skanzenben 0-100 éves korig, az év minden szakaszában mindenki megtalálhatja a kikapcsolódásának a legtökéletesebb formáját.

Szentendrei programok

A „Művészetek városában” szinte egész évben vannak jelentős események, azonban tavasszal beindul a pezsgés és a Fő tér, a Dunakorzó megtelik a turisták sokaságával. A fesztiváljai és ünnepi eseményei igazán vonzóak a helyieknek és a látogatóknak egyaránt.

Jelentős évről-évre ismétlődő programok

  • Szentendrei Tavaszi Fesztivál – március-április
  • Szentendrei Nyár és Teátrum – július-augusztus
  • Szentendre Éjjel-Nappal - augusztus
  • Dunaünnep – július
  • Advent és Szilveszter Szentendrén

A Skanzen programjai

  • Pünkösd
  • Húsvét
  • Szüreti sokadalom
  • Szent Márton Újborünnep és Libator

Szerző: Gaál Era – Városom.hu
Kép forrása Wikipédia - szerző Rimanóczyjeno


Fizetett hirdetés

Videó

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

mn50231 véleménye 2020.01.09 13:03
Szentendre a Dunakanyar ékszerdoboza

Az ékszerdobozhoz Szentendre még igen messze van. Sáros, koszos, takarítatlan utcáival, repedezett, töredezett útburkolatú, nyelv elharapós utcáival, kátyúival, a 11-es úton uralkodó banditizmust közelítő közlekedési morállal nem nevezhető annak. A város jó részén nincs megoldva a vízelvezetés, nagy esőben megbénul az élet, telkeket önt el a víz. A lakosság jó része nem gondozza a telke előtti részt, nem takarítja a járdát. Persze a "jó példát" biztosan a rendőrség előtti részen vagy a Kormányhivatal udvarán látta. Van az országunkban "ékszerdoboz", például Eger, Sopron, talán Fertőd is. Mi még nagyon messze vagyunk ettől. Remélhetőleg az új összetételű önkormányzati vezetés törekedni fog a fejlődésre.

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Szep 27

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Okt 14

Tuning és Retro Fesztivál
2022-ben útjára indult Magyarországon egy újfajta rendezvény, a fiatal autóőrülteknek
Budapest

Szep 27

Püspökladányi Győgyfürdő
Gyógyulás, felfrissülés, kikapcsolódás és szórakozás élménye várja a Püspökladán......
Hajdúszoboszló

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Szentendre

    

Partnereink
Facebook