Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Szentendre / Blog / Turisztika / Szentendre a Dunakanyar ékszerdoboza

Szentendre a Dunakanyar ékszerdoboza

Szentendre a Dunakanyar ékszerdoboza információk

Szentendre egy csodálatos természeti adottságokkal rendelkező település. A szép környezet, a Duna, a Dunakanyar, a Szentendrei-sziget és a Pilis közelsége mágnesként vonzza a kirándulókat, turistákat. A népszerűsége nem csupán a természeti értékeinek köszönhető, hanem a soknemzetiségű kultúrájának és kimagasló művészetének.
 
Szentendre utcáin, ódon macskaköves sikátorain sétálva olyan érzetünk lehet, hogy egy hangulatos mediterrán tengerparti városkába csöppentünk. De ez bizony egy Duna-parti kisváros, ahol a magyar kultúra és épített örökség mellett fellelhető a görög, a szerb, a dalmát, a szlovák és német jelenlét is.

Szentendre története

Szentendre históriájában kutakodva hosszúidőkre nyúlhatunk vissza, egészen a rómaiak koráig, az emléküket a Dunakanyar körút mentén létrehozott Római kőtár, néhány falmaradvány és utcanév is őrzi.
 
Az 5. században a rómaiak után a népvándorlással a hunok jöttek e vidékre, majd jöttek az avarok és csupán a 9. században vetették meg a lábukat itt a magyarok. A 12. századig nincs ismereti anyag a város történetéről, ám a 13. században már főesperesi székhelyként tartották számon.
 
A középkori Szentendre emlékét sajnos csak néhány ereklye őrzi, köztük a várdombi Keresztelő Szent János plébániatemplom és falán a napóra. Aztán jöttek a törökidők, mialatt a város elnéptelenedett. A törökök kiűzése után lett Szentendre etnikailag ennyire sokszínű, hiszen mindenfelől érkeztek a külföldi telepesek. A szerb és a dalmát bevándorlók múlhatatlan értékű jeleket hagytak a városképében és kultúrájában. Barokk építészetüktől, templomaiktól, szűk sikátoraiktól és macskaköves utcáiktól vált a város délies hangulatúvá. Városi rangját 1872-ben kapta meg.

A Művészetek városa

Művészete a század elején bontakozott ki, hiszen ez a fenséges környezet, a nyugalom, csábítóan és inspirálóan hatott a művészekre. Szentendre a „Festők városa” 1929-ben a Szentendrei Festők Társaságának alapításával jött létre a szentendrei művésztelep, ahol olyan neves művészek alkottak, mint Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Kmetty János, Kerényi Jenő, Vajda Lajos vagy még sok más művész között Ámos Imre. Művészetüket, alkotásaikat napjainkban a nevükkel jelzett múzeumokban csodálhatjuk meg.

Szentendre legfőbb nevezetessége, a Skanzen

Szentendre talán egyik leglátogatottabb nevezetessége a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, alias Skanzen. Az 1967-ben létrehozott Skanzen hazánk legjellegzetesebb tájegységeinek népi építészetét, hajdani életmódját mutatja be. Az időben visszarepülhetünk a 18. századig, és a különböző társadalmi rangú népek életét egészen a 20. század közepéig ismerhetjük meg. A látványokban, programokban gazdag szabadtéri múzeum folyamatos újdonságokkal, megújuló terekkel várja a látogatóit.
 
Megtekinthetjük a Felső-Tiszavidék, a Kisalföld, a Nyugat-Dunántúl, a Bakony, a Balaton-felvidék, a Dél-Dunántúl, a Tokaj-hegyalja tájegységeit valamint a Gyöngyös környékét bemutató Felföldi mezővárost. A Skanzen új igazgatási épületében 2003-ban kapott helyet a Néprajzi Látványtár és azon belül a Skanzen Galéria, amely időszaki kiállítások otthona. 2009-ben történt meg Európa leghosszabb, 2,2 kilométeres múzeumi vasútvonalának, a Skanzen Vonatnak az átadása. Az ipari műemléknek számító motorvonat segítségével bárki kényelmesen, akadálymentesen végéig látogathatja a tájházakat.
A Skanzenben 0-100 éves korig, az év minden szakaszában mindenki megtalálhatja a kikapcsolódásának a legtökéletesebb formáját.

Szentendrei programok

A „Művészetek városában” szinte egész évben vannak jelentős események, azonban tavasszal beindul a pezsgés és a Fő tér, a Dunakorzó megtelik a turisták sokaságával. A fesztiváljai és ünnepi eseményei igazán vonzóak a helyieknek és a látogatóknak egyaránt.

Jelentős évről-évre ismétlődő programok

  • Szentendrei Tavaszi Fesztivál – március-április
  • Szentendrei Nyár és Teátrum – július-augusztus
  • Szentendre Éjjel-Nappal - augusztus
  • Dunaünnep – július
  • Advent és Szilveszter Szentendrén

A Skanzen programjai

  • Pünkösd
  • Húsvét
  • Szüreti sokadalom
  • Szent Márton Újborünnep és Libator

Szerző: Gaál Era – Városom.hu
Kép forrása Wikipédia - szerző Rimanóczyjeno


Fizetett hirdetés

Videó

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

mn50231 véleménye 2020.01.09 13:03
Szentendre a Dunakanyar ékszerdoboza

Az ékszerdobozhoz Szentendre még igen messze van. Sáros, koszos, takarítatlan utcáival, repedezett, töredezett útburkolatú, nyelv elharapós utcáival, kátyúival, a 11-es úton uralkodó banditizmust közelítő közlekedési morállal nem nevezhető annak. A város jó részén nincs megoldva a vízelvezetés, nagy esőben megbénul az élet, telkeket önt el a víz. A lakosság jó része nem gondozza a telke előtti részt, nem takarítja a járdát. Persze a "jó példát" biztosan a rendőrség előtti részen vagy a Kormányhivatal udvarán látta. Van az országunkban "ékszerdoboz", például Eger, Sopron, talán Fertőd is. Mi még nagyon messze vagyunk ettől. Remélhetőleg az új összetételű önkormányzati vezetés törekedni fog a fejlődésre.

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Már 22

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Már 22

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Már 22

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Szentendre

    

Partnereink
Facebook